
Nasiona chia- czy naprawdę są zdrowe?
Nasiona chia okrzyknięto mianem superfood. Mówi się, że dzięki zawartości błonnika, białka i kwasów tłuszczowych Omega-3 przewyższają one konwencjonalną żywność oraz wspomagają trawienie i regulują poziom cukru we krwi. Podobno łagodzą ból stawów i zgagę, zapewniają gładką skórę i smukłą sylwetkę. Ile z tych twierdzeń jest prawdą?
Co to jest chia?
Chia to jednoroczna roślina spokrewniona z miętą. Jej łacińska nazwa to Salvia Hispanica L. Pochodzi z Meksyku i uprawiana jest w krajach Ameryki Łacińskiej. Aztekowie używali nasion chia jako źródła mocy, tak też tłumaczy się nazwę. Nasiona można spożywać na surowo lub suszone. W USA, Kanadzie i Australii używa się ich od dawna jako składnik pieczywa i do produkcji oleju. Ze względu na dużą zdolność pęcznienia (wiążą 25 % wody więcej) służą jako baza wegańskich puddingów lub gęstych smoothie. Sprawdzają się jako zamiennik jajka lub tłuszczu do pieczenia.
Wartości odżywcze nasion chia
Nasiona chia zawierają wysoką ilość błonnika (34 g na 100 g nasion), przewyższającą dzienne zapotrzebowanie (6 g). Kwasy tłuszczowe Omega-3 znajdujące się w nasionach są przyswajalne tylko wówczas, gdy chia, tak jak siemie, spożywa się w formie mielonej. Dzienna dawka to 15 g nasion chia. Nasiona chia zawierają wapń, magnez i fosfor (https://www.bee.pl/9253-nasiona-chia). 15 g nasion pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wapń. W nasionach znajdują się witaminy B1, B3 i E.
100 g nasion chia zawiera:
- energia 446 kcal
- tłuszcz 31,1 g
- węglowodany do 4,5 g
- białko 21,2 g
- sól 0,03 g
Na co zwracać uwagę jedząc nasiona chia?
Poza zaleceniem, by nie przekraczać dziennej dawki 15 g nasion, należy jeszcze zwracać uwagę na:
- picie dużej ilości wody w trakcie spożywania suchych nasion, w przeciwnym razie może dojść do niebezpiecznej blokady.
- w przypadku stosowania kapsułek z olejem chia należy stosować się do zaleceń producenta, zalecana dzienna dawka oleju to 2 g, odpowiada to zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 w jednej łyżce oleju rzepakowego.
- uwaga na uczulenia: każdy kto jest uczulony na rośliny takie jak: mięta, tymianek, rozmaryn i szałwia może być uczulony także na nasiona chia. To samo dotyczy osób uczulonych na musztardę.
- nasiona chia mogą wchodzić w interakcje z lekami rozrzedzającymi krew (warfaryna, aspiryna, kwas acetylosalicylowy. Stosujący te leki muszą skonsultować z lekarzem spożywania nasion chia.
Jak przygotować nasiona chia?
Dzięki neutralnemu smakowi nasiona komponują się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami. Surowe nadają się do posypania sałatki lub jogurtu. Jeśli dodasz do nasion płyn, powstanie sycący budyń, może być to również zamiennik jajka w potrawach wegańskich. Chia zapewnia długotrwałe uczucie sytości, sprawdzi się więc u stosujących diety.
Jedzenie zdjęcie autora devmaryna - pl.freepik.com
